لیست اختراعات محمدعلي اسداللهي
توليد زيستي بوتانل به عنوان يك فرايند صنعتي زيستي در دنيا قدمت زيادي دارد. در اغلب اين فرايندها از باكتريهاي گونه كلستريديوم به ويژه كلستريديوم استوبوتيليكام و كلستريديوم بيجرينكي استفاده شده است. تعداد زيادي واحد صنعتي توايد بوتانل زيستي در نيمه اول قرن بيستم در دنيا مشغول به كار بودهاند. در نيمه دوم، با توسعه فرايندهاي شيميايي توليد بوتانل با استفاده از سوختهاي زيستي، بسياري از اين واحدها متوقف شدند. اخيرا با افزايش قيمت سوختهاي فسيلي، مشكلات زيستمحيطي ناشي از مصرف بيرويه سوختهاي فسيلي و نيز پيبردن به ويژگيهاي ممتاز بوتانل به عنوان يك سوخت زيستي، توليد بوتانل زيستي مورد توجه مجدد قرار گرفته است ولي انجام اين كار مستلزم كاهش هزينه توليد ميباشد. با توجه به اين كه بخش مهمي از هزينه توليد زيستي بوتانل را منبع كربن تشكيل ميدهد، استفاده از منابع كربني ارزان قيمت و در دسترس ميتواند كاهش هزينه توليد بوتانل را به دنبال داشته باشد. در اين اختراع، براي اولين بار دنيا، نشاسته ميوه بلوط به عنوان يك منبع كربن مناسب براي توليد بوتانل پيشنهاد شده است. لذا استفاده از نشاسته ميوه بلوط به عنوان منبع كربن ارزان قيمت با توجه به حجم عظيم جنگلهاي بلوط در ايران و بسياري از كشورهاي دنيا و نيز عدم استفاده از ميوه بلوط در خوراك دام و يا انسان به همراه توليد محصول جانبي باارزش تانيك اسيد ميتواند كاهش هزينه توليد بوتانل را به دنبال داشته باشد. براي اين كار، ابتدا پوسته ميوه بلوط جداسازي و بخش ميوه پودر ميشود. پس از تعيين ميزان نشاسته موجود در پودر ميوه بلوط، مقدار مناسبي از پودر ميوه بلوط در آب نزديك به جوش، كه pH آن به منظور جلوگيري از هيدروليز نشاسته بلوط بر 7 تنظيم شده است، قرار داده مي شود و پس از استخراج تانيك اسيد آن به عنوان يك محصول جانبي با ارزش، پودر باقي مانده در آب حل شده و ساير اجزاء محيط كشت به آن اضافه ميشود. اين محيط كشت توسط مايه تلقيح باكتريهاي گونه كلستريديوم تلقيح ميشود. محيط كشت تلقيح شده در شرايط مناسب از نظر دما، pH، دور همزن و ... به منظور رشد ميكروارگانيسم و توليد بوتانل زيستي قرار ميگيرد. ميكروارگانيسمها با استفاده از نشاسته موجود در ميوه بلوط و ساير تركيبات اضافه شده به محيط كشت، در فرايندي به نام فرايند ABE بوتانل، استن و اتانل توليد مينمايند
زانتان با توليد سالانه تقريبي30000 تن در اكثر صنايع به خصوص صنايع غذايي و شيميايي كاربردهاي زيادي دارد. صمغ زانتان قابل حل در آب سرد است و محلول حاصل خاصيت سيالي شبه پلاستيك دارد. ويسكوزيته زانتان در مقابل رنج وسيعي از PH و دما مقاوم و در برابر تخريب آنزيمي پايدار است. زانتان علاوه بر آب سرد در آب گرم نيز حل ميشود و رفتار آن وابسته به طبيعت پلي الكتروليت مولكول زانتان است. محلول هاي زانتان حتي در غلظت هاي كم پليمر بسيار ويسكوز هستند. اين خصوصيات در خيلي از صنايع به خصوص صنايع غذايي كه در آنجا زانتان به عنوان تغليظ كننده و همچنين تثبيت كننده سوسپانسيون ها و امولسيون ها به كار ميرود، مفيد است. براي توليد زانتان در صنعت از گلوكز به عنوان سوبسترا استفاده ميشود كه باعث قيمت بالاي زانتان توليدي در صنعت ميشود. در جست و جوي انجام شده مقاله ي منتشر شده اي تحت عنوان توليد زانتان از نشاسته ميوه بلوط يافت نشد، در حاليكه اين ماده به وفور در جنگلهاي بلوط واقع در دامنه رشته كوه هاي زاگرس توليد و تقريباً بدون استفاده رها مي شود. لذا اين ايده براي بار اول به مرحله اجرا درآمد و مزايا و معايب استفاده از ميوه بلوط براي توليد صمغ زانتان مورد بررسي قرار گرفت. به همين علت با توليد صمغ زانتان از ميوهي درخت بلوط كاهش قيمت زانتان توليدي نتيجه ميشود و كشور را از واردات سالانه حدود 70 تن صمغ زانتان بي نياز ميكند.
موارد یافت شده: 2